IVF-bloggen

Välkommen till vår IVF-blogg, där vi delar kunskap, erfarenheter och nyheter. Oavsett om du befinner dig mitt i IVF-resan, överväger alternativ eller vill lära dig mer om utredningar eller behandlingar, är detta platsen för dig. Vi finns här för att hjälpa dig på vägen mot att uppfylla drömmen om att bli förälder.

Befruktningsmetoder

Vad innebär ICSI?

ICSI är en laboratorieteknik som har revolutionerat IVF-behandling vid manlig infertilitet. Ett normalt spermieprov kan innehålla flera miljoner spermier. Normala spermier har god rörlighet och är inriktade på att nå ägget.

Embryobedömning

Vad är ett embryo?

Ett embryo i IVF-sammanhang är den tidiga utvecklingsfasen av en befruktad äggcell (zygot) som odlas utanför kroppen i en laboratoriemiljö. Embryot bildas genom att en spermie befruktar en äggcell under en IVF-behandling.

Befruktningsmetoder

Embryolog

Vem är en embryolog? En embryolog är utbildad att arbeta på ett IVF-laboratorium.
En embryolog är en vetenskapsman/kvinna som har minst en kandidatexamen i kliniska vetenskaper.

IVF

Hur påverkar folsyra chansen att blir gravid?

Varför är folsyra viktigt när du vill bli gravid? Folsyra är en B-vitamin som spelar en viktig roll i den tidiga embryonalutvecklingen och har visat sig vara särskilt viktig för kvinnor som planerar att bli gravida.

Spermadonation

Fertilitet och kosttillskott

För individer som strävar efter att bli föräldrar kan kost och näring spela en viktig roll för att stödja reproduktiv hälsa och öka fertiliteten. Kosttillskott kan vara en värdefull komponent i denna strävan, och här går vi igenom hur de kan bidra.

Spermadonation

Vad har kosten för betydelse för fertiliteten?

Det är viktigt för alla i vårt samhälle att äta hälsosamt men extra viktigt om man vill förbättra sina möjligheter till en graviditet. En allsidig kost är av betydelse, en fördelning av kolhydrater, proteiner och de nyttiga fetterna.

Spermaprov
KUPP – Kvalitet ur patientens perspektiv

KUPP står för ”Kvalitet ur Patientens Perspektiv”. Det är en detaljerad och heltäckande patientenkät som används för utvärdering av vården inom landets IVF-kliniker, både de som är offentliga och privata.

Svårt att bli gravid?
Svårt att bli gravid?

När man har försökt att bli gravid i mer än ett år kallas det för ofrivillig barnlöshet. Man bör då söka vård. Att det inte blir någon graviditet kan bero på olika saker. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp och behandling.

Vad ska man göra för att försöka bli gravid?

Vad ska man tänka på när man försöker bli gravid?

Att försöka bli gravid är en spännande och viktig tid i många människors liv. Oavsett om det är ditt första försök eller om du har erfarenhet av att föda barn tidigare, finns det flera avgörande faktorer att tänka på under denna resa.

Fertilitetstest
Information om COVID-19

Bör man avbryta eller senarelägga sin utredning/behandling (assisterad befruktning) på grund av Coronaviruset?