Återföring av embryo

Återföring av färskt embryo vid IVF-behandling:

Att tänka på efter återföring av embryo

Tiden efter återföring kan känslomässigt vara en svår period, pga väntan fram till graviditetstest. Du/ni får ett datum för när graviditetstest ska kontrolleras. Försök att leva som vanligt, var angelägen om att må bra i kropp och själ. Se till att äta och dricka regelbundet och känna dig utvilad. Överdriven vila förbättrar inte resultaten.

Fysisk träning: Promenader i lugn takt rekommenderas. Rör på dig för ett gott välmående men undvik att träna i syfte att förbränna eller öka konditionen. Undvik att hoppa, springa. Det går bra att bära kassar men undvik tunga lyft.

Kost: Ät allsidigt, sunt och regelbundet.Ingen alkohol. Först när man har blivit gravid bör man undvika vissa livsmedel (se Livsmedelsverkets rekommendationer). Håll kvar vid de rekommendationer om begränsat koffeinintag du har fått.

Samliv: Samlag/penetration i slidan kan återupptas först efter datum för graviditetstest. Samma rekommendationer gäller för bad i badkar och bassäng.

Vilken dag görs återföring av färskt embryo och hur går det till?

Vi har kontinuerlig övervakning av embryona och gör en bedömning utifrån just din/er embryoutveckling. Efter 2-5 dagar återförs ett eller två embryon in i livmodern med hjälp av en tunn kateter som förs in genom livmoderhalsen. Proceduren utförs som en vanlig gynekologisk undersökning, tar ca 5-10 minuter och brukar inte vara smärtsam. I de flesta fall återförs endast ett embryo. En fylld urinblåsa underlättar återförandet. För att hjälpa livmoderslemhinnans förmåga att ta emot embryot ges hormonet progesteron under cirka tre veckor i form av slidpiller eller gel.

 

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.