Spermatest

Spermatest, även känt som spermaprov eller test av spermiekvalitet, är en undersökning som görs för att bedöma kvaliteten på en mans spermier. Det kan utföras som en del av en fertilitetsutredning eller för att välja lämplig befruktningsmetod vid fertilitetsbehandling. Testet innebär att en man lämnar in ett sperma-prov som sedan analyseras på vårt laboratorium. Där bedöms antalet spermier, rörlighet, form och andra faktorer som kan påverka fertiliteten. Baserat på resultaten kan våra läkare rekommendera olika behandlingar för att öka chanserna till graviditet.

Öka spermieproduktionen

Några allmänna råd för att förbättra spermiekvaliteten: äta en balanserad kost, regelbunden motion och undvika tobak, proteinpulver och för mycket alkohol samt undvika längre perioder med värme runt testiklarna. Det finns också vissa kosttillskott som kan vara bra att ta, till exempel zink. Vi rekommenderar att man tar multivitamintabletter. Om en man har en låg spermieproduktion eller problem med spermiekvaliteten, rekommenderas att konsultera en läkare för att få mer specifika råd och behandling.

Var gör man ett spermatest?

Spermieprov brukar vanligtvis lämnas på kliniken. Ni är välkomna att kontakta oss för att boka tid för spermieprov och för att få mer information om processen.

Hur går ett spermatest till?

Mannen får vanligtvis lämna provet på kliniken. För att förbereda sig inför provet brukar mannen uppmanas att avstå från utlösning i två till fem dagar innan provet ska tas. Vid själva provtagningen får mannen en behållare att ejakulera i. Det är viktigt att följa instruktionerna för provtagningen för att undvika förorening av provet. Efter att provet har lämnats, analyseras provet.

Vad kostar ett spermatest?

Läs mer om vad ett spermatest kostar under våra priser.

 

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.