Fertilitet och kosttillskott

För individer som strävar efter att bli föräldrar kan kost och näring spela en viktig roll för att stödja reproduktiv hälsa och öka fertiliteten. Kosttillskott kan vara en värdefull komponent i denna strävan, och här går vi igenom hur de kan bidra till att optimera förutsättningarna för en framgångsrik graviditet.

Kosttillskott kan vara ett användbart verktyg för att optimera förutsättningarna för en hälsosam graviditet, men de bör betraktas som en del av en större helhet. Att rådfråga en läkare innan man börjar ta kosttillskott är också en god praxis, särskilt om det finns befintliga hälsotillstånd eller frågor om fertilitet.

Multivitaminer som är specifikt utformade för kvinnor och män som planerar att uppnå graviditet kan vara en hjälp till att säkerställa ett balanserat näringsintag. Dessa kosttillskott kan innehålla en kombination av vitaminer och mineraler som är relevanta för en reproduktiv hälsa.

Även om kosttillskott kan vara användbara, är det viktigt att komplettera dem med en balanserad kost och en hälsosam livsstil. Att undvika överdriven alkoholkonsumtion, rökning och ohälsosam mat är också viktigt för att stödja fertiliteten. Läs mer om vad kosten har för betydelse för fertiliteten här.

Folsyra

Folsyra är en B-vitamin som genom sitt bidrag till DNA-syntes och celldelning kan stödja reproduktiva processer hos både kvinnor och män och minska risken för vissa fosterskador. Folsyra har en viktig central roll i den tidiga embryonalutvecklingen och har visat sig vara särskilt viktig för kvinnor som planerar att bli gravida. Studier har visat att kvinnor som tar folsyra regelbundet, särskilt före och under tidig graviditet, har en minskad risk för neuralrörsdefekter hos fostret. Du kan läsa mer om hur folsyra påverkar chansen att bli gravid här.

Vitamin B12

Vitamin B12 är viktig byggsten för bildning av röda blodkroppar, nervsystemets hälsa, DNA- syntes och ämnesomsättningen.

Vitamin D

Vitamin D spelar en roll i hormonbalansen och kan vara kopplad till reproduktiv hälsa. Vitamin D får vi i oss både via maten men det bildas även i kroppen när vi vistas ute i solen. Vid en verklig brist kan det påverka fertiliteten genom att störa produktionen av könshormonet östrogen som i sin tur kan påverka ägglossning och livmoderslemhinna. Tillräckliga nivåer av vitamin D kan ha betydelse för chansen att bli gravid. Att ta kostillskott med Vitamin D kan vara särskilt relevant för personer som bor i områden med begränsat solljus.

Zink

Zink är en mineral som är viktig för reproduktiv hälsa hos både män och kvinnor. 
Hos män behövs Zink för produktion av manliga könshormonet testosteron och för produktion av spermier.
Zink har betydelse för immunförsvaret och bidrar till ett gott immunförsvar.

Brist på Zink kan även ge försämrad sårläkning, hårväxt och hudhälsa.
Vid graviditetsönskan rekommenderar vi att både kvinnor och män tar kosttillskott med Zink.

Järn

Järnbrist hos kvinnor kan påverka menscykeln och på så sätt påverka kvinnans fertilitet. Rikliga blödningar vid mens kan orsaka låga järnnivåer och då kan kvinnan bli rekommenderad att ta extra järn via kosttillskott.

De ovannämnda vitaminerna och mineralerna är viktiga för fertilitet och graviditet.

Vid graviditetsönskan är det därför extra viktigt att ta kosttillskott, dessa finns att köpa på apotek. Vi rekommenderar att kvinnan tar extra tillskott med Multivitamin för gravida och fertila. För männen rekommenderar vi Multivitamin för män.