Vad ska man tänka på när man försöker bli gravid?

Bli Gravid-Råd

Vill du bli gravid? Vad kul!

Funderar du på vilka faktorer som kan påverka fertiliteten?

Vad betyder fertilitet?

Fertilitet betyder förmåga att fortplanta sig.

Här är några saker att tänka på för att öka chansen att bli gravid.

Våra råd bygger på forskning och beprövad klinisk erfarenhet.

1. Hur påverkar övervikt/undervikt chansen att bli gravid och få barn?

Både övervikt och undervikt kan påverka ägglossningen negativt och ge oregelbundna menstruationscykler vilket i sin tur minskar graviditetschans. Fetma/övervikt kan även orsaka ökad risk för missfall och graviditetskomplikationer. Riskerna kan minska redan vid viktminskning med 5–10%.

Hälsosamt kost och motion ökar således chansen att bli gravid och få barn. Det gäller både för män och kvinnor.

2. Vad har Tobak för effekt på chansen att bli gravid och få barn?

Flera studier har visat att det tar längre tid för rökande kvinnor att bli gravida och att rökning ökar även risk för missfall. Äggreserven minskar snabbare hos kvinnor som röker vilket leder till en förkortat fertil period.

Det är även väl bevisat att nikotin påverkar negativt kvaliteten på spermier. Att Sluta rök ökar dina chanser att bli gravid / ge upphov till graviditet och risken för missfall minskar.

3. Vad har alkohol för effekt på chansen att bli gravid och få barn?

Det är välkänt att alkohol är skadligt för fostret under graviditeten. En gravid kvinna bör därför inte dricka alkohol.

Det finns även studier som har visat att en hög alkoholkonsumtion hos mannen har negativ effekt
på spermier.

4. Vad har Kaffe för effekt på chansen att bli gravid?

Det finns studier som har visat negativ inverkan på fertilitet av koffein för både kvinnor och män. Därför rekommenderas par som planerar graviditet att minska sitt kaffeintag till högst enstaka koppar per dag.

5. Vad har Folsyra för effekt på graviditet?

Folsyra påverkar inte chansen att bli gravid. Folsyra tabletter 400 mikrogram per dag minskar dock risken för fostermissbildning som till exempel ryggmärgsbråck. Tabletterna kan köpas receptfritt på apoteket. Vi rekommenderar att du börjar med Multivitamin tabletter innehållande folsyra senast en månad innan du planerar att bli gravid.

För råd om kost, läs gärna mer på: https://www.livsmedelsverket.se

Idag finns det inte tillräckligt bevis för att rekommendera något speciellt tillskott till män. Ät i stället en varierad kost. Vi rekommenderar multivitamin tabletter innehållande bland annat folsyra och zink.

6. Vad har olika läkemedel för effekt på fertilitet och graviditet?

Om du regelbundet använder läkemedel, rådfråga din läkare. Vissa typer av antiinflammatoriska läkemedel, till exempel ibuprofen, diklofenak och naproxen kan störa ägglossningen (kontakta din läkare för mer information). Man ska även vara försiktig med naturläkemedel.

7. Vad har träning för effekt på fertilitet?

Motion är bra för kroppen och hälsan. Motion kan hjälpa dig att gå ner i vikt, om du är överviktig. Kvinnor som dock tränar hårt eller på elitnivå kan få ägglossningsrubbningar vilket försvårar chansen att bli gravid.

Alltför många timmars cyklande kan försämra kvaliteten på spermier.

8. Vad har Stress för effekt på fertilitet och graviditet?

För det allmänna välbefinnandet är det bra att så gott det går att minska stressen i livet. Det finns dock inte tillräckligt bevis på att vardagsstress påverkar chansen till graviditet negativt.

 

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.