Varför är folsyra viktigt när du vill bli gravid?
Folsyra är en B-vitamin som spelar en viktig roll i den tidiga embryonalutvecklingen och har visat sig vara särskilt viktig för kvinnor som planerar att bli gravida. 

Under tiden du försöker bli gravid är en god hälsa och näringsrik kost grundläggande. Folsyra, genom sitt bidrag till DNA-syntes och celldelning, kan stödja reproduktiva processer och minska risken för vissa fosterskador som ryggmärgsbråck. Vi rekommenderar därför att börja med multivitamintabletter innehållande folsyra 400 mikrogram, senast en månad innan du planerar att bli gravid. 

Ökar folsyra chansen att bli gravid? 

Studier har inte visat att folsyra kan öka chansen att bli gravid. Däremot kan en brist på folsyra orsaka tidiga missfall och missbildningar som ryggmärgsbråck hos barnet. Studier har således visat att kvinnor som tar folsyra regelbundet, särskilt före och under tidig graviditet, har en minskad risk för neuralrörsdefekter hos fostret. Folsyra 400 mikrogram per dag kan stödja en hälsosam graviditet.

Folsyra och planerad graviditet: En del av reproduktiv planering

Reproduktiv planering innebär att ta informerade beslut för att optimera chanserna till framgångsrik graviditet. 

Genom att förstå rollen folsyra spelar i befruktningen och embryonal utveckling, kan du aktivt delta i din reproduktiva hälsa och maximera chanserna att uppnå en hälsosam graviditet. Att inkludera folsyra 400 mikrogram per dag som en del av ditt reproduktiva plan kan vara en enkel, men betydelsefull, åtgärd för att stödja fostrets utveckling och minimera riskerna.

Folsyra i mat och livsmedel

Hur kan du inkludera folsyra i din kost under denna kritiska period?
Formen av folsyra som finns i kost heter folat. Folsyra är dock lättare för kroppen att ta upp än folat.

Livsmedel som innehåller mycket folat är till exempel:

  • Baljväxter som bönor, kikärtor, gröna ärter, sockerärter, linser
  • Bär som jordgubbar, hallon, björnbär
  • Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola
  • Kål som blomkål, broccoli, brysselkål
  • Fullkornsprodukter

Du kan läsa mer om vilken betydelse kosten har för fertiliteten här.

Folsyra kosttillskott

Folsyra kan stödja reproduktiva processer hos både kvinnor och män. Studier har visat att kvinnor som tar folsyra regelbundet, särskilt före och under tidig graviditet, har en minskad risk för neuralrörsdefekter hos fostret.

Vi rekommenderar att börja med multivitamintabletter innehållande folsyra 400 mikrogram, senast en månad innan du planerar att bli gravid.

Du kan läsa mer om fertilitet och kosttillskott här.